Enkelbreuk.com Betrouwbare medische informatie

Achtergrond informatie


Jaarlijks lopen bijna 30.000 mensen een enkelbreuk op in Nederland, meestal ten gevolge van een sportblessure of een ongeval. Veel enkelbreuken kunnen met gips worden behandeld mits de stand goed is. De enkel is echter een complex gewricht waar 50% van het lichaamsgewicht op leunt. Een kleine verandering van de stand van het gewricht kan dan ook leiden tot versnelde slijtage hiervan.


Anatomie

Het enkelgewicht bestaat uit de onderzijde van het scheenbeen (tibia), het kuitbeen (fibula) en het sprongbeen (talus).Het scheenbeen en kuitbeen zijn onderling met elkaar verbonden door stevige banden (syndesmose). Deze verbinding zorgt er voor dat het kuitbeen en scheenbeen niet kunnen wijken en is een belangrijke factor in de onderlinge samenhang van het gewricht.

Het onderbeen wordt door de binnenste- en buitenste enkelbanden met het sprongbeen en voetwortel verbonden


LateraleLigamenten


Prognose enkelbreuk


De prognose van een enkelbreuk is over het algemeen goed en veel patiënten herstellen hier volledig van. Soms resteert er wel enige stijfheid van de enkel die over het algemeen goed verdragen wordt en in het dagelijks leven geen belemmeringen oplevert. Het volledige herstel kan wel een jaar duren!

De prognose is oa afhankelijk van:

  • De uitgebreidheid van de breuk
  • Betrokkenheid van het gewricht/kraakbeen
  • Leeftijd en conditie van de patiënt
  • Psychische problemen van de patiënt
  • Roken en/of drugs gebruik
  • Reeds bestaande slijtage of ontstekingen van het enkelgewricht

De behandeling van enkelbreuken is altijd maatwerk en wordt altijd in goed overleg met patiënt en familie genomen. Het kan dus voorkomen dat verschillende traumachirurgen soms tot een ander behandelvoorstel komen