Tips en oefeningen


Hieronder vindt u tips, oefeningen en weetjes voor de nabehandeling van uw polsbreuk.


- Deze oefeningen helpen uw pols weer snel flexibel en krachtig te maken

-
Stoppen met roken helpt het bot sneller te herstellen en voorkomt wondproblemen na een operatie. Verschillende wetenschappelijke studies bewezen dat sigarettenrook de doorbloeding in het bot en omliggende weefselen kan verstoren waardoor (bot)genezing vertraagd wordt en soms zelfs geheel uitblijft!

- Gips kan niet tegen water en mag dus niet nat worden! Een simpele plastic tas is vaak voldoende om het gips tijdens het douchen te beschermen. Mocht het gips toch nat zijn geworden neem dan contact op met de gipsverbandmeester in uw ziekenhuis. 

- Wanneer u gaat vliegen met een gips willen de meeste vliegmaatschappijen een verklaring (“fit-to-fly verklaring”) van een arts. Daarnaast dient het gips gespleten te zijn om extra zwelling tijdens de vlucht te voorkomen.

- Een metalen plaatje in de pols geeft geen problemen op luchthavens of bij metaaldetectoren. U heeft dan ook geen speciale verklaring nodig bij vliegen.

- Autorijden mag pas weer wanneer u volledig over uw armfunctie kunt beschikken. Tot die tijd bent u niet verzekerd tijdens het rijden. Dit betekent dat u vaak nog een paar dagen nodig zult hebben na de gipsbehandeling om weer adequaat in noodsituaties uw pols te kunnen gebruiken. Voor de exacte regels en afspraken informeert u bij uw eigen autoverzekering

- Om dystrofie (CRPS) te voorkomen gebruikt u vitamine C tabletten (500 mg) één keer per dag, gedurende 50 dagen. Nog belangrijker is om zo snel mogelijk uw pols weer te gaan bewegen na operatie of gipsbehandeling. Vrijwel iedere patient heeft na gipsimmobilisatie tijdelijk klachten van een (paarsige) verkleuring van de onderarm, haargroei en koud/warmte verschil. Dit herstelt zich echter weer zodra de pols weer normaal gebruikt en bewogen wordt. 
Na ongeveer 8 weken na ontstaan van de polsbreuk, kunt u eventueel een Powerball (c) proberen. Deze gyroscopische bal is te koop vanaf 15 euro en kan een handige hulpmiddel zijn om spierkracht en souplesse in de pols weer snel op te bouwen! Op Google vindt u verschillende webwinkels die deze verkopen

- In de meeste ziekenhuizen volgt automatisch een onderzoek (DEXA) naar eventuele botontkalking (osteoporose) vanaf 50 jaar of ouder. Alleen speciale, voorgeschreven medicijnen helpen: melk, zon of kalktabletten helaas niet. Patienten met botontkalking genezen net zo snel als anderen. Patienten met osteoporose hebben wel een grotere kans op een botbreuk na een val. 

- Om de eerste dagen te strak zittend gips te voorkomen dient u de draagdoek of sling de eerste week goed te gebruiken: de pols moet net iets hoger hangen dan het hart. Mocht u toch tintelingen of knelling bemerken dan steekt u uw arm verticaal omhoog en beweegt u goed uw vingers (‘pianospelen’ in de lucht). De klachten zouden binnen een uur over moeten zijn. Indien uw klachten aanhouden of verergeren neemt u contact op met uw ziekenhuis of gipskamer. Een kussen s’ nachts bij het slapen voorkomt vervelende tintelingen gedurende de nacht. 

- Kort douchen na een operatiewond mag weer na 48 uur. De wond mag echt pas weer nat worden of onder water gehouden worden wanneer de wond volledig genezen is. 

- Douchen met een gips kan door er een eenvoudige plastic tas overheen te trekken. Er bestaan ook (duurdere) speciale beschermhoezen die u via internet kunt bestellen.

- Droog zwemgips altijd goed na gebruik met een handdoek en koude föhn. U dient het gips af te spoelen als het in contact gekomen is met zout of chloorhoudend water. Nooit scherpe zaken onder het gips steken om te krabben bij jeuk. Dit kan wonden veroorzaken die kunnen gaan onsteken onder het gips!! Beter is het om de föhn hiervoor te gebruiken. 

- Om verkleuring van het operatielitteken te voorkomen dient u gedurende het eerste jaar een hoge zonnebrandfactor (50+) in de zon te gebruiken of de zon te vermijden. Anders heeft u kans op een blijvend, donkerder litteken.

- Tijdens de gips- of fixateur externe behandeling moet u de vingers dagelijks goed in beweging houden om stijfheid te voorkomen. Na een polsplaat operatie dient u dagelijks de gehele pols goed te bewegen om stijfheid te voorkomen, zie Oefeningen

- Bij eventuele napijn kunt u paracetamol (max. 4 x daags 1000 mg) gebruiken. Neemt u dit op 4 vaste tijden in (ook als u op dat moment geen pijn hebt!) om een spiegel in het bloed op te bouwen. Zo bent u de pijn altijd voor omdat pijnstillers even moeten inwerken. Bij onhoudbare pijnklachten ondanks pijnstillers, moet u zich bij u ziekenhuis te melden.

- Hervatten van contactsport kan doorgaans veilig weer na 3 maanden na het ontstaan van de breuk afhankelijk van het type sport, intensiteit en type breuk. Kinderbreuken (greenstickbreuken) kunnen meestal al veel sneller belast worden na ongeveer 4 weken. Overleg dit altijd met uw arts