Nabehandeling


Patienten met een 
gips- of fixateur behandeling kunnen de pols onbelast gaan oefenen na het

verwijderen van gips of fixateur. De vingers kunnen al tijdens de gipsimmobilisatie geoefend worden.
In het begin zal de pols altijd strammer en stijver aanvoelen. Ook zal bewegen in het begin gevoeliger zijn. Dit laatste wordt veroorzaakt door de stijve pezen en spieren. 
Kijk op de tips-pagina (
oefeningen) voor uitleg en instructie-video’s om uw pols weer snel soepel te krijgen.

Na een 
polsplaat operatie mag de patient direct na de operatie onbelast oefenen en bewegen met de pols! Dit voorkomt stijfheidsklachten die er later weer uitgetraind moeten worden.

Het wordt dan ook aangeraden om snel na de operatie onbelast te oefenen in de eerste weken. Na 6-8 weken mag -na controle foto- vaak langzaamaan gestart worden met opbouwende, belasteoefeningen. 
Soms is het prettig om al in een vroeg stadium te oefenen met de fysiotherapeut (zie verder).


De fysiotherapeut  

Veel patienten starten zelf na instructies met oefeningen (zie oefeningen). Als de vorderingen stagneren kan de hulp van een fysiotherapeut ingeschakeld worden. In sommige gevallen is het echter raadzaam om direct na de operatie al met de fysiotherapeut te oefenen. De arts zal u in dat geval een verwijzing voor de fysiotherapeut meegeven. 

De fysiotherapeut bij u in de buurt kan u helpen om de pols weer snel en veilig soepel te krijgen. Wanneer het bot na ongeveer 6 - 8 weken weer hersteld is, kan voorzichtig de kracht opgebouwd worden.

Informeer altijd van te voren bij uw ziektekosten-verzekeraar op hoeveel fysiotherapeutische behandelingen u recht hebt!


Posttraumatische Dystrofie (CRPS)


Uit onderzoeken is gebleken dat het snel weer bewegen van de pols na de (operatieve) behandeling, een beschermend effect heeft op de eventuele ontwikkeling van dystrofie. Vitamine C in hogere doseringen (500 mg per dag gedurende 50 dagen), zou eveneens een beschermende werking hebben. Bewegen van het aangedane ledemaat is echter de allerbelangrijkste preventie!  

Dystrofie is te herkennen aan verkleuringen van de huid, haargroei, pijn, zweten en zwelling van de pols. Bij een vermoeden op dystrofie zal uw arts starten met de behandeling door middel van DMSO creme (5x daags dun aanbrengen), fluimicil tabletten (3x 600 mg) en vitamine C. Ook zal de fysiotherapeut gevraagd worden om de pols in beweging te krijgen,


Osteoporose onderzoekIn de meeste ziekenhuizen volgt automatisch een onderzoek (DEXA scan) naar eventuele botontkalking (= osteoporose) bij patiënten van 50 jaar of ouder. Bij bewezen osteoporose helpen alleen speciale, voorgeschreven medicijnen: melk, zon of kalktabletten alleen helpen helaas niet. Patiënten met botontkalking genezen net zo snel als andere patiënten! Wel hebben patiënten met botontkalking een grotere kans op een botbreuk na een val, zoals een heupbreuk met alle gevolgen van dien. Osteoporose komt vaker voor bij vrouwen na de overgang.

osteoporose