Kinderbreuken


Polsbreuken bij kinderen komen ook veel voor. Kinderen spelen, klimmen en sporten nu eenmaal graag en vallen daar vroeg of laat een keer bij. Gelukkig genezen kinder polsbreuken snel en restloos. Dit komt omdat het kinderbot nog een dikke laag met botvlies om zich heen heeft zitten. Dit botvlies houdt daarmee vaak ook de breuk goed op zijn plek. Daarnaast is het bot zelf ook nog buigzamer dan bij volwassen zodat er vaker slechts een kleine knik of vouw in het bot ontstaat, zonder dat het volledig doorbreekt. Dit wordt ook wel een twijgbreuk of Greenstick genoemd.

Wat van groot belang is bij een kinderpolsbreuk is, of de groeischijf van de pols (gedeeltelijk) betrokken is of niet. De groeischijven zorgen voor de groei, maar ook het herstel van de botten na een breuk. Hoe jonger het kind is, hoe beter en sneller de groeischijf het bot kan repareren. Kinderen groeien tot een jaar of 17; andersom geldt dus ook dat het herstel-vermogen van de groeischijven afneemt naarmate het kind ouder is. Als de groeischijf betrokken is, wordt vaker gekozen voor een operatie om deze zo goed mogelijk te herstellen om groeiproblemen in de toekomst te voorkomen


fracture-torus-6095_2


Wanneer gips?
De meeste kinder polsbreuken kunnen met alleen gips worden behandeld. Een simpele greenstick breuk (knikje in het bot) kan met 10-14 dagen gips worden uitbehandeld. Hierna mag het kind ca 4 weken geen contactsporten beoefenen (judo, voetbal, gym etc). Het kind houdt niets over van deze breuk en deze breuken genezen restloos. Het bot wordt weer net zo hard/stevig als voorheen, het blijft geen zwakke plek.


Wanneer opereren?

Wanneer de breuk van de pols te veel gekanteld staat is de kans groot dat deze, zelfs na het rechtzetten er van, op een later moment weer terugkantelt. In dat geval zetten we de pols met 1 of 2 kleine ijzerdraadjes (k-draden) via kleine steekgaatjes in de huid, tijdelijk vast. De draden worden meestal na
4 weken poliklinisch (dus zonder extra verdoving of narcose op de operatiekamer) verwijderd wanneer het bot vast zit met nieuw, jong bot (callus).


SH2_new

Verwijderen van k-draden kan
poliklinisch omdat de draadjes na 4 weken een stuk losser zitten en er gemakkelijk uitgehaald kunnen worden. Hechten van de wonden is niet nodig: deze genezen over het algemeen snel en fraai. Kinderen (en ouders!) vinden dit vaak een eng idee, maar zijn meestal erg opgelucht als blijkt dat het verwijderen hiervan erg meeviel. Als de k-draden onder de huid begraven liggen, of wanneer de huid er toch overheen gegroeid is, moeten de draadjes vaak wel even op de operatiekamer verwijderd worden.

Wanneer de groeischijf geheel of gedeeltelijk in de breuk zit, moet vaak ook geopereerd worden om de breuk op zijn plek te houden. Dit gebeurt doorgaans ook door k-draden. Wanneer de groeischijf toch beschadigd blijkt, kunnen er groeistoornissen optreden waardoor de pols niet goed uitgroeit en -in uiterste en zeldzame gevallen- zelfs kan leiden tot misvorming van de pols. Daarom is belangrijk de groeischijf op te volgen op de polikliniek gedurende de eerste maanden na de breuk.

Ook als de breuk in de onderarm zit (een zogenaamde "antebrachii breuk") moet de arm vaak geopereerd worden. Dit gaat door middel van 2 kleine, titanium pennen die via kleine sneetjes in pols en elleboog
ín de mergholte gebracht worden en daar 3 to 4 maanden blijven zitten. Deze moeten wel via een nieuwe, kortdurende, operatie verwijderd worden. Dit kan doorgaans via dezelfde sneetjes van de eerste operatie. Soms is nodig deze wat groter te maken om de pennen te kunnen verwijderen. Na het verwijderen van de pennen mag het kind zeker 4 weken geen contactsporten beoefenen als judo, boksen, voetbal etc.

Sporten en gymmen


Na het verwijderen van de pennen mag het kind zeker 4 weken geen contactsporten beoefenen als judo, boksen, voetbal etc.